Vieraskynä: Ekologiset mustekasetit

Minun oli pakko hyväksyä tämä kirjoitus ensimmäiseksi vieraskirjoitukseksi, sillä en uskonut tulostinmusteista kertovan jutun olevan sellainen kirjoitus, joka saisi minut ajattelmaan. Tulostinmusteet ovat jotakin sellaista, joita juuri kukaan meistä ei osaa yhdistää ekologiseen kulutukseen ja luonnonsuojeluun. Kuitenkin, kuten Mira minulle kertoi, tietyillä viisailla valinnoilla voi jopa mustekasettien hankkimisesta ja kierrättämisestä tehdä ekoteon, joka on minusta mahdottoman hienoa asia. Tämän takia olenkin ilolla valinnut sen näiden sivujen ensimmäiseksi vieraskirjoitukseksi!

Ekomusteet – Kuinka musteiden avulla voit säästää luontoa

ekotulostinmusteet
Mitlä kuullostaisi ajatus luonnonsuojelusta, mustekasetteja ostamalla ???

Kun ostatta tulostinmusteita, kuinka innokkaita te olette siinä ostoprosessin aikana? Jos olette yhtään samanlaisia kuin suurin osa tuntemistani ihmisistä, ei teitä voisi musteiden ostaminen oikein vähempää kiinnostaa. Suurin osa tekee sen vasta siinä vaiheessa, kun edellinen mustepatruuna on lopussa.

Tämän takia harva tietää juuri mitään tulostinmusteista ja niiden valmistuksesta ja kierrätyksestä. Tulostinmuste sivuillani olen kirjoittanut niistä laajemmin, mutta tähän kirjoitukseeno tan tarkasteluun tämän sivun lukijoita kiinnostavan aiheen, eli eläinten ja luonnon hyvinvoinnin.

Mitä ovat ekomusteet?

Ekomusteet, tai ekopatruunat joksi niitä myöskin kutsutaan, ovat mustekasetteja jotka on tehty luontoa säästäen. Tämä tarkoittaa erityisesti sitä, että ne on luotu kierrätettäväksi ja usein tehty kierrätettävistä materiaaleista.

Ekomusteet rikkovat yleisen musteiden käyttökuljun, jossa ne käytön jälkeen heitetään jätteen mukana roskiin. Täällä nämä muoviroskat saastuttavat luontoa ja täyttävät sitten yhä kasvavia kaatopaikkojamme tavallaan aivan turhalla jätteellä. Ne ovatkin valinta heille, jotka haluavat vähentää jätteen määrää luonnossa, ja säästää luontoa myös jälkipolvillemme.

Ekomusteet eivät ole ainoa tulostinmuste vaihtoehto

Vaikka ei käyttäisikään ekomusteita, ei se tarkoita etteikö tulostinmusteiden käytöllä voisi säästää luontoa. Nimittäin lähes kaikki valmistajat, kuten Canon, Hp ja Brother ovat valmiita kierrättämään heille lähetetyt tyhjät mustekasetit. Lähes kaikilla heistä on isot ja laajat operaatiot, jotka on erikoistuneet kierrättämään syntynyttä jätettä. Monet valmistajat ovatkin kiitettävän valmiita nykyään panostamaan näiden tyhien musteiden kierrätykseen.

Yleensä tämä palautus kierrätykseen sujuu niinkin helposti, että sinun tarvitsee vain pyytää valmistajaa lähettämään sinulle tyhjän postikuoren, jonka postimaksu on jo maksettu. Pakkaat sitten vain tyhjän kasetin kuoreen, ja laitat sen lähimpään postilaatikkoon, josta se sitten ohjautuu valmistajan luokse. Esimerkiksi Canonin kierrätysohjelma löytyy linkin takaa. Muidenkin valmistajien ohjelmat löytyvät usein nopealla googlauksella helposti.

Viimeisenä vaihtoehtona voidaan vielä mainita mustekasettien täyttösarjat, jotka soveltuvat hyvin sorminäppäryyttä omaaville. Ne ovat pieniä täyttösarjoja, joissa on pari työkalua sekä täyttömuste, joka voidaan laittaa tyhjentyneen mustekasetin sisälle. Näin ollen ei aina tarvitse tehdä uutta kasettia, vaan sen takia että se on tyhjä. Sen sijaan voidaan vain laittaa uudet musteet patruunaan, ja jatkaa tulostamista ilman ylimääräistä kierrätysprosessia.

Valitettavasti nämä täyttösarjat ovat hieman teknisempiä, jonka takia niitä ei voikkaan kaikille suositella. Niihin vaaditaan hienoista sorminäppäryyttä, ja kykyä käyttää pipettiä ja muutamaa työkalua. Väärinkäytettynä ne johtavat lähinnä vuotavaan musteeseen ja rikkoutuneeseen mustepatruunaan.

Jos kuitenkin olet kätevät käsistäsi, kannattaa tutustua näihin täyttösarjoihin. Niiden avulla vähennät roskan määrää huomattavasti, jonka lisäksi ne ovat yleensä se halvin tapa saada lisää mustetta. Niiden avulla valmistajat voivat myydä sinulle pelkän musteen, joka on huomattavast halvempaa valmistaa kuin se itse mustepatruunan valmistus. Sen takia nämä ovat yleensä myöskin selvästi halvempia.

Halusin tällä kirjoituksella opastaa teitä tekemään parempia valintoja musteiden kanssa, ja tietämään kuinka niiden oikealla valinnalla voi osaltaan säästää luontoa. Toivottavasti opitte jotakin uutta, ja erityisesti sellaista joka muuttaa teidän valintojanne tulevaisuudessa parempaan päin.

Kiitos mielenkiinnostanne,

Mira

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *