Terveellisen Vegaaniruokavalion Laatiminen

Monilla voi olla kynnyksenä vegaaniuteen siirtymisessä ongelma sen ruokavalion tekemisessä. Moni ateria rakentuu usein lihojen ympärille, jolloin voi olla vaikea kuvitella aterioita ilman lihaa. Lisäksi on olemassa tiettyjä sudenkuoppia, joita vain kasvisttuoteita syövien on osattava varoa.

vegaaniruokaa

Helpoin vaihtoehto

Helpoin vaihtoehto olisi tietysti jatkaa samojen ruokien syömistä, jättäen vain lihatuotteet pois lautaselta. Tässä on kuitenkin muutamia ongelmia:

 

  1. Monet lihojen sivuruokiana käytetyt ruoat eivät ole maistuvia sellaisenaan, vaan luotu täydentämään lihan makua.
  2. Kun lihasta saatu proteiini puuttuu, voi syntyä ongelmia tarpeellisen proteiinin saannista.
  3.  Joskus jopa lihojen lisäksi ei ole juurikaan totuttu edes syömään muuta, jolloin pelkkä poisjättäminen ei olisi edes mahdollista.

 

Näiden syiden takia monesti onkin mahdotonta siirtyä vegaani -ruokavaliolle näin helposti, vaan siihen tarvitaan uusien reseptien opettelua, ja uusien raaka-aineiden hyödyntämistä.

Toiseksi helpoin vaihtoehto

Eräs melko vaivaton vaihtoehto on pitää lisukkeet ja salaatit samana, mutta korvata lihatuotteet erilaisilla “valelihoilla”. Nämä soijasta tai tofusta yleensä valmistetut tuotteet ovat lihamaisia, joskin hieman erimakuisia.

Tässä vaihtoehdossa on muutamia hyviä puolia edelliseen verrattuna:

  1. Tofu ja soijatuotteet sisältävät melko paljon proteiinia, jolloin proteiinin saanti on jälleen turvattu.
  2. Lisukkeet voivat tukea tofun tai soijan makua, jolloin voidaan hyvin käyttää samoja lisukkeita.
  3. Nämä “keinolihat” ovat hyvin monipuolisia, ja niistä voidaan valmistaa monia eri versioita ja ruokia melko helpostikkin.

 

kasvisrisotto

Tämä onkin melko helppo tapa aloittaa vegaanius, sillä ainoaksi kynnykseksi nousee lähinnä tofun tai soijan oikea maustaminen. Se vaatii hieman erilaista maustamista kuin liharuoat, jolloin olisi hyvä katsella aluksi ainakin joitakin reseptejä, ennen kuin tietää itse mistä pitää.

Vaativin keino

Jotkut haluavat aloittaa vegaani -kokeilunsa vauhdilla, ja siirtyvät suoraan pelkkiä kasviksia sisältävään ruokavalioon. He eivät erityisesti syö lihaa muistuttavia tuotteita, vaan pelkkiä kasviksia ja vihanneksia. Osa voi elää mm. pelkällä raakaravinnolla.

Teoriassa tämä saattaisi olla terveellisin tapa syödä, mutta siinäkin on omat hankaluutensa, joita ovat mm. seuraavat:

  1. Muutos on raju, ja alun innostuksen jälkeen voi alkaa tehdä vahvasti mieli palata vanhaan, lihaa sisältävään ruokavalioon.
  2. Ruokien tekotavat vaihtuvat nopeasti, ja ihmisen tarvitsee perehtyä enemmän saadakseen ruoistaan herkullisia.
  3. Ruokien teko voi olla vaivalloisempaa kuin se on ennen ollut, voiden johtaa haasteisiin ja turhautumisiin.
  4. Joiden vitamiinien ja ravinteiden saanti on vaikeaa pelkistä kasviksista, erityisesti jos ei niitä ota huomioon.

Kuten selväksi on käynyt, jokaisella keinolla on hyvät ja huonot puolensa, joskin ensimmäiseksi mainittu toimii todella harvoin kellään. Kysymys onkin lähinnä, ottaako käyttöön soija- ja tofutuotteet, vai yrittääkö elää pelkillä kasviksilla.

Yhteenveto & Ohjeita

Jokainen on tietenkin yksilö, ja mikä toimii toisella voi olla todella haastavaa toiselle. Itse kuitenkin näin yleistäen suosittelin aloittamaan muutoksen kasvisruokavaliolle rauhallisesti ja mahdollisimman kevyesti.

Tämän voi toteuttaa ottamalla käyttöön erilaiset lihaa muistuttavat tuotteet, ja käyttämällä niitä lihojen korvikkeena. Kannattaa katsoa joitakin simppeleitä ohjeita, ja tehdä siitä vaikka kokeilun, etsien itselleen maistuvaa ohjetta.

Hyvä lähtökohta on vaikka tämä vegaaniliiton reseptipankki, tai sitten voi ihan ruveta googlettamaan ja katsomaan mitä löytyy. Netti on täynnä erilaisia vegaanireseptejä, varsinkin jos on valmis etsimään englanninkielisiäkin.

Mitä enemmän saat alun tuntumaan kokeilulta ja mielenkiintoiselta, sitä todennäköisemmin onnistut muutoksessa. Älä tee siitä siis tuskallisen vaikeaa, vaan yritä nauttian uusista makuelämyksistä. Se on avain onnistumiseen tässä, ja monessu muussakin muutoksessa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *