Mitä on Vegaanius?

Määritelmä

Vegaani ruokavalio on tiukempi versio kasvisruokavaliosta. Kasvissruokavaliossa vältetään lihaa, mutta voidaan syödä muita eläimistä peräisin olevia ruokia, kuten maitoa ja hunajaa. Vegaani ei kuitenkaa syö mitään eläimistä lähtöisin olevaa ruokaa. Tämä käsittää maidot, kananmunat ja monet muut eläintuotteita käyttävät ruoat. Näitä ovat mm. eläimistä peräisin olevia tuotteita käyttävät prosessoidut ruoat, kuten valkoinen sokeri ja jotkut viinit.

Ihminen joka on vegaani, syö siis tämän ohjeen mukaisesti.

Jonkin verran on kuitenkin vaihtelua vegaanienkin kesken siitä, mitkä ruoat ovat sallittuja. Erityisesti mielipiteitä jakaa hunaja, jota osa pitää sallituna ja osa ei. Jos kokkaat vegaanille, turvallisempaa on kuitenkin jättää hunajakin pois.

Ruoan lisäksi vegaanius liittyy muihinkin eläintuotteisiin. Vegaanit eivät käytä eläinten nahoista tehtyjä vaatteita tai kankaita. Tämän lisäksi kiellettyjä on myöskin eläimillä testatut tuotteet. Jotkut kuitenkin käyttävät näitäkin tuotteita, mikäli ne on hankittu jo käytettynä. Tällöin niiden oston ja käytön ei ajatella kasvattavan eläinten kärsimystä.

Mitä vegaanit syövät?

Monelle sekäsyöjälle voi olla vaikea kuvitella ateriaa ilman jotain lihaa. Tämän takia he monesti miettivätkin, mitä ihmettä vegaaniit sitten oikein syövät.

Vegaaniruokavalio pohjautuu vähemmän yllättäen pitkälti kasviksiin. Sen pohjan muodostavat vihannekset, hedelmät, jonka lisäksi voidaan syödä viljoja ja mm. papuja.

salaatti

Tämän lisäksi monista perinteisistä ruoista on olemassa myös vegaaniversiota. On olemassa vegaani hodareita, juustoa ja jopa majoneesia. Tämän lisäksi lihatuotteita voidaan korvata tofulla ja soijatuotteilla. Maitoa taas voidaan korvata kookosmaidolla tai soijamaidolla. Vaihtoehtoja on siis monia.

Vastoin yleistä luuloa kuitenkin, vegaanit eivät todellakaan aina syö terveellisesti, eikä vegaaniruokavalio välttämättä ole terveellinen. Vegaani voi aivan hyvin syödä päivän ruokana paljon perunalastuja, erilaisia vegaani prosessoituja ruokia tai muita ei terveellisiä ruokia. Tämän takia on aivan mahdollista, että vegaani ei kuitenkaan ole terveyden esikuva.

Lisäksi monia tietämättömiä vegaaneja voi vaivata useat ravinnepuutokset, joista tunnetuin ja yleisin on B12-vitamiinin puutos. Tätä vitamiinia saadaan vain lihatuotteista, jonka takia vegaanien pitää se syödä lisäravinteiden muodossa.

Yhteenveto

Vegaanius on siis elämäntapa, jolla halutaan vähentää eläinten kärsimystä välttämällä niistä tehtyja tuotteita. Nämä ovat sekä ruokia, että myöskin muita tuotteita. Ideana on vastustaa eläinten kohtelua, ja niiden käyttämistä ruoaksi ja omaksi hyödyksi

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *