Maatalouseläinten kohtalo

Vaikka monet uskovat maitoa tuottavien lehmien tai munivien kanojen kokevan parempaa elämää kuin teuraseläinten, päätyvät nämäkin eläimet usein teuraaksi niiden tuotannon heikentyessä. Ne joutuvat lisäksi elämään samoissa olosuhteissa kuin teuraseläimet, pienissä kopeissa, huumattuna, lääkittynä ja pitäen ne suljettuina pieniin tiloihin.

lehmätKuten muutkin nisäkkäät, lehmät tuottavat maitoa vain ollessaan raskaana, ja maidon tuotanto loppuu niiden vasikoiden kasvaessa ulos imetysiästä. Jos vasa on naaras, päätyy se tekemään samaa hommaa kuin äitinsä, yhtä huonoissa olosuhteissa. Jos taas vasa on uros, myydään se eteenpäin lihatiloille, jossa siitä valjastetaan tulevaa teurasta ja lihaa.

Kuitenkin koska se on kallista pitää lypsylehmiä elossa sen jälkeen kun ne ovat lopettaneet maidon tuottamisen, elävät ne keskimäärin vain muutaman vuoden pidempään kuin teuraseläimet. Lehmien luontainen 25 – vuoden elinikä jää 20 vuotta liian lyhyeksi hintojen säästämisen takia.

Tilanne ei ole sen parempi kanoillakaan, joita pidetään pienissä häkeissä odottaen niiden munia. Suurin osa kanoista viettää koko elämänsä tälläisissä olosuhteissa, ja vapaakanojen munat ovat vieläkin melko harvinaisia tuotannossa.

kananpoikaset

Munivat kanat elävät vain noin muutaman vuoden, ennen kuin ne teurastetaan niiden munien tuotannon heikentyessä. Koiraskanat taas usein tapetaan heti niiden synnyttyä, sillä niistä ei ole iloa munia etsiville kanaloille.

Mielikuva farmista, jossa maanviljelijä elää eläintensä kanssa yhdessä ja pitää niistä huolta ei enään päde. Suurin osa lihoista tuotetaan teollisissa olosuhteissa, joissa ei ole mitään inhimillistä.

Vegaaneina me uskomme, että tälläinen eläinten kohtelu on väärin, ja emme suostu sitä omilla rahoillamme tukemaan. Emmekä myöskään halua, että muut sitä tukisivat. Liity siis joukkoomme, ja lopeta tämän raakalaismaisen kohtelun tukeminen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *