Vieraskynä: Lainat ja Taloudellinen Maailmamme

Jonkin verran pohdin pitäisikö tämä teksti hyväksyä kun Seriffilaina minua lähestyi, mutta päätin nyt antaa heidän kirjoittaa tämä juttu sivustolle, kun olen niin huonosti itse saanut pitkään aikaan tänne mitään lisättyä.

Aiheena on velka, lainat ja taloudellinen maailmamme ja sen kestävyys. Se ei suoraan liity vegaaniuteen, mutta koskee kestävää kehitystä ja tärkeitä asioita, joten se kannatta kuitenkin lukea.

 

Lainat & Velat 2018

Taloudellinen tilanne alkaa ainakin tilastojen valossa parantua taas Suomessa, ja suomalaiset uskovatkin taas paremmin tulevaisuuteen ja omaan tilanteeseensa. Sama näkyy kuitenkin myös kulutuksessa, sillä suomalaiset ovat taas valmiimpia kuluttamaan, ja vaikka rahaa ei niin olisikaan, niin velalla sitä voi ostaa juuri sitä mitä haluaa.

Suomessa otetaankin paljon nykyään ostoksia velaksi, aina Verkkokauppa.comin apurahasta kohti pikavippejä ja muita lainoja. Viime vuonna (2017), suomalaiset ottivatkin enemmän pikalainoja ja muita luottoja kuin tilastojen mukaan koskaan aikaisemmin (lähde: https://www.pikalainakeskus.fi/)

lainat ja velatMiksi sitten ihmiset ovat taas niin valmiita ottamaan velkaa? Johtuuko se vain siitä, että edellisestä kunnon pahimmasta lamasta on jo joitakin vuosia, ja ihmiset taas uskovat että hyvät ajat ovat edessä pitkään? Miten voi kuitenkin käydä, jos tilanne heikkenee nopeasti, kuten se voi tehdä.

Tilastojen valossa suomalaisilla ei ole niin paha velkatilanne kuin vaikka ruotsalaisilla, joilla varsinkin asuntolainat ovat paisuneet aivan hurjiin lukemiin. Suomessa on kuitenkin monia todella isojen velkojen kanssa olevia. Heitä arvoidaan olevan noin 10 % väestöstä ainakin.

He pärjäävät kyllä, nyt. Mutta jos korot nousevat, työtilanne heikkenee tai muita muutoksia tulee kohdalle, on ison velan ja lainan kanssa vaikea selvitä enään. Tällöin on myös valitettavan haastavaa alkaa sitä muutosta tehdä, vaan on usein jo hieman myöhäistä isoja muutoksia aikaan saada.

Velkaantumisen nousu on noussut paljon myös USA:ssa, ja ehkä on yleisempi trendi taas kun on tavallaan hyvät ajat. Kuitenkin vaarana on aina liiallinen luotto tulevaisuuteen, joka voi iskeä omaan nilkkaan erityisen pahasti velkojen ja lainojen kohdalla.

Tämän takia tahdonkin ehdottaa, että tämän blogin lukijat ovat erityisen tarkkoja velkojensa kanssa. Lainaa voi käyttää järkevästi, mutta sitä voi käyttää myös todella tyhmästi.

Usein lainalla, oli se sitten pikavippi tai kulutusluotto, ostetaan asioita ilman että niiden kestävyyttä ajatellaan pahemmin. Velalla tätä tulee tehtyä helpommin, ja tämän takia usein ympäristöstä välittävän kuluttajan kannattaakin miettiä, onko tämä asia mihin on lainaa ottamassa oikeasti sellainen johon sitä kannatta ottaa.

Viisailla valinnoilla voit sekä parantaa maailmaa omalta osaltasi, että myös ehkäistä velkaantumisen aiheuttamia ongelmia. Kumpikin on siinä mielessä haastava, että ongelmat tulee esille vasta kunnolla myöhemmin, usein paljon myöhemmin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *