B12-vitamiinin puutos yleinen vegaanien ongelma

Seuraava artikkeli on vieraskirjoitus

punasolutB12-vitamiiniilla on monia tärkeitä toimintoja kehossamme. Se osallistuu mm. punasolujen muodostamiseen, sekä hermosoluja suojaavan myeliinin tekemiseen. Lisäksi sillä on rooli rasvan- ja proteiinien aineenvaihdunnassa.

B12-vitamiini on siis todella tärkeä vitamiini, mutta myöskin vitamiini, jonka puutoksesta kärsii arvioden mukaan jopa yli puolet vegaaneista. Miksikö? Koska sen ainoa luontainen lähde on liharuoat.

B12-vitamiinin lähteet

B12-vitamiinia syntyy eläinten, kuten ihmisten suolistossa bakteerien tuotantona. Vaikka ihmiselläkin syntyy tätä vitamiinia bakteerien seurauksena paksusuolessa, siitä ei meille kuitenkaan ole iloa. Tämä johtuu siitä, että elimistö pystyy hyödyntämään vain ohutsuolessa olevan b12-vitamiinin. Paksusuolessa syntyvät vitamiinit valuvat siis ulosteen mukana pois kehosta.

Pitkään on uskottu, että b12-vitamiinia olisi myöskin vegaanien yleisesti syövissä tofuissa ja merilevissä, mutta uudet havainnot ovat kumonneet tämän. Niissä on kyllä tämän vitamiinin analogeja, joka on kuitenkin versio, jota elimistö ei pysty hyödyntämään. Näin ollen tofun tai merilevän syönti ei ole riittävä tämän vitamiinin saamiseksi, päinvastoin, se näyttäisi heikentävän jopa sen imeytymistä.

Koska ainoat lähteet ovat siis eläinperäisissä tuotteissa, ei vegaaneille jää kuin yksi vaihtoehto tämän elintärkeän vitamiinin hankkimiseksi

Ravintolisät

B12-vitamiini on vesiliukoinen, jonka takia sitä pitäisi saada usein. Keho voi varastoida sitä muutaman päivän annoksen, mutta se ei pitkälle riitä. Tämän takia b-12 ravintolisiä olisi hyvä käyttää heti vegaaniksi siirtymisen jälkeen. Niissä käytetty vitamiini ei ole peräisen eläimistä, vaan se on valmistettu muita keinoja käyttäen.

Kärsinkö minä puutoksesta?

B12-vitamiinin puutoksen oireet ovat usein vaikeasti havaittavia, varsinkin alkuvaiheessa. Puutos vaurioittaa verisuonten ja hermoston kuntoa, nostaen homokysteiinin määrää kehossa. Näiden seuraukset saattavat nousta ongelmiksi vasta jopa vuosikymmenien päästä, jolloin ollaankin isossa pulassa.

ravintolisät
Vegaanit tarvitsevat ravintolisiä

Havainnointia vaikeuttaa myöskin se, että vegaanit saavat usein luontaisesti ruoastaan runsaasti foolihappoa. Tämä runsas saanti voi peittää joitakin b12-vitamiinin puutoksen aiheuttamia oireita, jolloin henkilö ei välttämättä älyä kärsivänsä sen puutoksesta.

Yleistäen voidaan melkein sanoa, että kaikki vegaanit jotka eivät syö b12-vitamiini lisäravinteita, kärsivät jonkinasteisesta puutoksesta. Tämä on vakava tilanne, joka on kuitenkin helppo korjata kunhan sen älyää.

Riittävä b12-vitamiinin saanti

Keho on tottunut saamaan tätä vitamiinia useita kertoja päivässä, pienempinä annoksina. Tämä olisi paras tapa sitä nauttia lisäravinteidenkin kautta, mutta usein on helpompaa ottaa sitä vain kerran päivässä.

Hyvinä annostelusuosituksina voidaan pitää seuraavia:

  • Hanki ainakin 3 µg b12-vitamiinia päivässä 2 – 3 annoksessa tai
  • Ota päivittäin yksi ravintolisä, jossa on ainakin 10 µg b12-vitamiinia (vain osa imeytyy suurempina annoksina)
  • Kolmas keino on ottaa kaksi kertaa viiikossa suuren, noin 1000 µg tätä vitamiinia sisältävän ravintolisän, josta vain pieni osa imeytyy.

 

Kaikki kolme keinoa toimivat yhtä hyvin, ja tärkeintä onkin vain muistaa se ravintolisä ottaa. Osalle on helpointa ottaa joka päivä, jolloin sitä ei unohda, kun taas toiset haluavat ottaa tämän lisän vain pari kertaa viikossa.

Kertauksena

Vegaanien on ehdottomasti huolehdittava b12-vitamiinin riittävästä saannista, mikäli he haluavat estää tikittävän aikapommin sisällään, jonka oireet voivat ilmetä vasta vuosikymmenien päässä.

Ainoa toimiva keino on erilaiset ravintolisät, joita voidaan nauttia kolmella eri tavalla. Tärkeintä on kuitenkin muistaa ottaa se ainakin pari kertaa viikossa.

 

Mikäli tahdot lukea enemmän b12-vitamiinista, tai vitamiineista ja lisäravinteista yleisesti, voit tutustua tarkemmin niihin osoitteessa  http://lisaravinnetieto.com. Kerään sinne faktaan perustuvat tiedot ja analyysit eri ravintolisien vaikutuksista ja tehoista, sekä sen, kenen niitä tulisi käyttää. Älä siis usko myyntipuheita, vaan tule tarkistamaan mitä tutkimukset sanovat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *